Hud och hårsjukdomar
Håravfall
Håravfall kan orsakas av flera anledningar så som arvsanlag, naturligt håravfall eller sjukdomar, både psykiska och fysiska.
Alla människor tappar hår, det är en del av växtcykelns skede men även det naturliga håravfallet kan leda till flintskallighet vilket innebär att håret successivt blir tunnare på vissa delar av huvudet, ex vid pannan. Man pratar oftast i det skedet om att det är ärftligt, har man själv blivit tunnhårig i tidig ålder är det stor sannolikhet att även dina barn blir det. Flintskallighet anses vara kopplat till kroppens hormonbalans och är en vanligare åkomma bland män än hos kvinnor.
Sjukdomar har ofta ett samband till håravfall, ex anorexi där väldigt hård bantning medför att kroppen inte får tillräckligt med näring. Även behandling med cellgifter är en vanlig orsak till håravfall.
Håravfall är ofta svårt att undvika speciellt i ärftliga fall men ibland ännu svårare att "behandla" främst bör en god hygien i hårbotten hållas så att denna är fri från överflödigt fett, mjäll eller rester av produkter som kan påverka hårstårets förmåga att växa upp som det ska. Kirurgiska ingrepp såsom hårtransplantation existerar men ger sällan långvariga resultat. Medicinering med blodtrycksnedsättande medel har i viss mån lyckats.
Frisören kan med hjälp av massage och värmeapparater öka blodcirkulationen i hårsäckarna som sägs vara en bra metod för hårtillväxten.
Alopecia areata
Detta är en tillfällig fläckskallighet som kan drabba alla män som kvinnor och handlar inte om något som går i arv alla gånger. Sjukdomen bryter vanligtvis ut före 20års ålder och det är inte känt i detalj om varför just vissa människor drabbas av den, en del teorier pekar mot att det skulle bero på en allergisk relation mot det egna håret. Symptomen kan uppstå vart som helst på kroppen och innebär att helt kala fläckar uppstår, detta syns såklart mest på huvudet. Sjukdomen anses oftast uppstå i samband med dålig kondition eller som tidigare nämnt, depression.
Det finns i dag inget exakt botemedel mot sjukdomen men många alternativa metoder som att främst leva så hälsosamt som möjligt och en del testade teorier om kortisonkrämer, många väljer istället att skaffa peruk.
Mjäll
Mjäll är ett väldigt vanligt hårproblem och man vet inte exakt vad som är den utlösande faktorn till att vissa får mjäll. Mjäll kan drabba en oavsett om man har torr eller fet hårbotten, skillnaden är att den torra lossnar lätt och faller av medan den feta stannar kvar i hårbotten som vaxliknande flagor. Mjäll kan bero på att kroppen reagerar på en svamp som finns över hela vår kropp, människor med mjäll har ofta ett överskott av eller är extra känsliga mot denna svampen som i sin tur leder till en ökad produktion av nya hudceller.
Starka hårprodukter såsom läggningsvätskor eller hårspray med alkohol kan torka ut hårbotten och förvärra redan pågående mjäll besvär. Vid måttliga besvär finns mjällschampon på marknaden som kan hjälpa och vid värre problem finns schampon som innehåller selen. Ibland får man testa mellan olika schampon eftersom hårbotten kan reagera olika. Vid svårare besvär av mycket mjäll eller beläggningar i hårbotten finns receptfria schampon som innehåller ketokonazol att köpa på Apoteket, dessa är verksamma mot jästsvamp och ska användas ca 2 gånger /vecka i 1-2 veckor.
Psoriasis
Psoriasis är en ärftlig hudsjukdom som kan uppstå var som på kroppen men vanligast är på knä, armbågar eller i hårbotten. Sjukdomen ger röda hudfläckar som fjällar och ibland ger klåda och orsakas av en inflammation i de övre hudlagren. Psoriasis kan vara mycket besvärlig för den drabbade och orsaka blödande sår och gå så långt att den sätter sig på leder men den smittar inte!
Sjukdomen går inte att bota men kan med hjälp av varsamt rengöring och salvor lindras, idag finns receptbelagda salvor med kortison för den med stora besvär. Även behandling med tabletter och sprutor finns till handa för den som inte får resultat av den utvändiga behandlingen av huden. Ett varmt och soligt klimat har en positiv påverkan på psoriasis och för oss i de lite tråkigare kalla delarna av världen finns även konstgjord ljusbehandling med UV och UVB ljus.
Löss
Löss har funnits i alla tider och delas in i tre typer: huvudlöss, klädlöss och flatlöss.
Flatlössen lever i könshåret och är mindre än huvudlusen. Flatlusen kan spridas hos personer som delar säng. Klädlusen lever gott i kläders sömmar och veck men denna är idag väldigt sällsynt.
Huvudlusen finns i håret och nära hårbotten och var väldigt vanligt förr i tiden. Lusen lever på blod och kan orsaka klåda i hårbotten.
De smittar via direktkontakt och kan varken flyga eller hoppa, risken för smitta via kammar, mössor eller kläder är därför väldigt liten eftersom löss torkar ut och dör snabbt om den hamnar ex i soffan. Löss har ingenting med hygien och göra, de lever på blod och inte smuts vilket var vanligt att tro förr.
Löss är små och kan vara svåra att upptäcka, de behöver inte alltid medföra klåda och finns misstanke om löss måste håret och hårbotten undersökas noga. Att kamma genom håret med balsam gör att lössen fastnar på kammen, torka efter varje borsttag av kammen på ett vitt papper, de kommer då bli lättare att se. Ibland är äggen så kallade gnätter lättare att upptäcka än själva lusen, de som innehåller en blivande lus är mörka, tomma ägg är mer gulvita. Idag finns det många behandlingar mot löss och apoteken förnyar hela tiden sitt sortiment. Det effektivaste sättet att bli kvitt LEVANDE löss är att luskamma i kombination med ett behandlingsmedel, har du inte hittat levande löss ska något medel inte användas i förebyggande syfte då det istället kan öka chanserna att lössen blir resistenta.
Acne
Acne är något som många tonåringar drabbas av, det är ett samlingsnamn för olika besvär såsom finnar, kvisslor och pormaskar. Problemen startar i hudens talgkörtlar med en för hög produktion av talg, den ökade produktionen sker i samband med puberteten och att kroppens hormonbalans förändras. Acne är vanligare hos pojkan än flickor och kan kännas igen med att en liten kula bildas i huden, när kroppen fortsätter att producera talg som inte släpps ut kommer huden kring poröppningen fortsätta att svälla tills den tillslut spricker. Inflammationen kan även gå inåt i huden, då bildas det en böld som till följd kan lämna ett ärr efter sig.
Acne uppstår ofta på områden såsom ansikte, nacke, bröst och rygg där hudens porer är som störst. Idag finns det många effektiva medel som dämpar lättare former av acne, även god hygien och en daglig rengöring av huden underlättar acne. Vid svåra besvär behandlas acne av en dermatolog.
Sebboré
Sebboré är en sjukdom som är vanligare hos män än hos kvinnor, den angriper ofta områdena kring näsan, ögonbrynen, hårfästet och skäggväxt. Sjukdomen kan påminna om en blandning av psoriasis och rosacea och är en överproduktion av talg. Av de sortes sebboré som finns är Eleosa och Sicca de två vanligaste.
Eleosa utmärker sig med glansig, röd och oljig hud som även kan vara storporig.
Sicca är däremot en torr variant av sebboré och är den vanligaste att drabbas av. Huden är till ytan torr och fjällig men fet och klibbig under, den drabbade ytan kan upplevas något gråaktig och fjällen lossnar lätt.
Sjukdomen är ofta ärftlig och är precis som acne en överproduktion av talg, därför kan en god hälsa hålla sjukdomen i schack, är huden storporig behandlas den med regelbundna portömningar.
Sebboré behandlas med hjälp av mjällschampo och i svåra fall med hjälp av en kortisonlösning.
Kontakteksem
Allergisk kontakteksem uppstår när en del av huden varit i kontakt med något den är allergisk mot, en vanlig typ av kontakteksem är nickelallergi där ex öronen har direktkontakt med örhängen i nickel.
Att drabbas av allergiska kontakteksem är individuell och anlag bidrar troligen till risken för allergi.
Icke-allergiska kontakteksem är vanligt i yrken där man ofta utsätter någon del av kroppen för ex mycket vatten och tvål. Ett vanligt område som drabbas är händerna och det uppstår när hudens naturliga skydd bryts ner.
Vanliga symptom på eksem är, rodnad, klåda och blåsor.
Eksem behandlas i vanligaste fall med kortisonsalva men man kan själv försöka undvika besvären genom att tvätta sig mer varsamt på de utsatta områdena och att använda mjukgörande krämer. Vid allergisk kontalteksem ska de allergiframkallande ämnet/orsaken undvikas.